İçeriğe geç

Ambalaj Atıklarının Geri Dönüşümü

Ambalaj Atıklarının Geri Dönüşümü; Değerlendirilebilir atıkların geri kazanımı, hem ekonomi, hem çevre için faydalıdır. Plastik, cam, metal, kâğıt, seramik, tekstil, kemik ve ahşap gibi malzemeler, depolama alanlarına gömülmek yerine ikincil hammadde olarak değerlendirilebilir.
Bu şekilde hem endüstrinin hammadde ihtiyacı azaltılır, endüstriye ekonomik şekilde hammadde temin edilir, hem de hammadde üretimi için harcanan enerji, su vb. tüketimi azaltılır. Ayrıca bu atıkların yoğunluğu genellikle çok düşük olduğu için, büyük bir çöp hacmini oluştururlar. Değerlendirilebilir atıkların ekonomiye geri kazanılmasıyla, depolama sahalarına giden atık hacmi önemli mertebede azaltılır ve depolama sahaların ömrü böylece uzatılır.
Bu atıkları değerlendirebilmek için, atıkların mümkün olduğu kadar temiz olması gerekir. Bu açıdan en uygun yaklaşım, bunları üretildiği yerde (evlerden) ayrı toplamak, sonra bir ayırma tesisimizde daha saf fraksiyonlara ayırmaktır. Ambalaj atıklarından ayrılan biyolojik atıklar ise kompostlaştırma işlemine tabii tutularak bertarafı sağlanır.
Bu plan doğrultusunda tüm kamu kuruluşlarından, mahalle konaklarından, özel ve devlete bağlı hastane ve sağlık birimlerinden , okullardan, büyük alışveriş merkezlerinden  tüm semtlerden, düzenli siteler ile tüm hanelerden ambalaj atıkları ayrı toplanmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir